NPV

Stoofperen worden over het algemeen voor gebruik gekookt of gebakken. Het vruchtvlees behoudt zijn vorm tijdens het koken en verandert niet in puree zoals een moesappel.

Het betreft de vruchten van het geslacht Pyrus communis L, de Europese peer. Hiertoe behoren de Nederlandse stoofpeerrassen en de handperen die in Nederland niet voldoende afrijpen en gestoofd worden.

De Europese peer stamt af van Pyrus communis subsp. pyraster en van Pyrus communis subsp. caucasica.

>  Pyrus communis subsp. pyraster, synoniem Pyrus pyraster, de wilde peer of houtpeer. De oude naam is Pyrus sylvestris.

    De wilde peer is klein, flesvormig, heeft een lange steel, is zuur en snel melig. Hij werd eeuwenlang gedroogd, vermalen tot
    meel, gebruikt als varkensvoer en ook verhandeld. Hij komt zowel in Nederland als in België voor.

>  Pyrus communis subsp. caucasica, synoniem Pyrus caucasica.


Het stoofperenproject wil de kennis over de Europese peer (Pyrus communis L) vergroten en bundelen, met inbegrip van de Wirtschaftsbirnen, peren met economische toepassing, zoals voor wijn en cider, de zogenaamde Weinbirnen, voor gedistilleerde drank, de zogenaamde Brennbirnen en voor droog- en stroopperen. Deze laatste komen waarschijnlijk ook op enkele plekken in Nederland voor. Er zijn tenminste 250 perenrassen die kunnen worden verzameld.

Wilde peer of houtpeer

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 1
  • 2
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 1
  • 2